Mer från veckan som gått

Det varit full fart mesta dels under veckan, har redan skrivit lite, men inte haft tid att dela med mig av allt vad som snurrat runt i huvudet, så här kommer mer…

All sand här gör att skorna blir väldigt smutsiga, och även strumporna. Jag var tvungen att fråga hur de gjorde med tvättning av skor. Och inte helt oväntat fick jag en lektion av syster Olivia. När jag köpte skorna var de ljusgrå men när vi var färdiga var de vita! Likaså visade hon mig hur jag skulle få mina strumpor vita igen, nog för att mitt tålamod har förbättrats efter att ha jobbat som personlig assistent, men efter detta år så kan jag garantera att jag kommer att vara mer tålmodig än någonsin! Så att säga, det tar tid att få strumporna vita, men med tålamod så går det fin fint.

Jag har även nu fått lära mig hur man ska städa rummet. Det blir väldigt snabbt smutsigt, går ju med skorna inomhus, plus att i mitt hus har jag ju cykeln och bollar som hjälper till att dra in sand. Men det är sopning som gäller varje dag. Sedan på helgen kan man ta fram skurborsten. Även med detta hjälpte Olivia mig, hon visade cirka 9/10 av mitt rum, alltså städade hon mitt rum…

Tyvärr (?) är det lite så här, att jag försöker få hjälpa till med vad som behövs. De blir väldigt glada över att jag frågar, men vill väldigt gärna göra det själva och passa upp mig. Tackar och tar emot, men blir lite bortskämd. Jag har i alla fall lyckats att få vara med och hjälpa till med att bära in vatten. För tillfället är det så att kranen på gården inte fungerar, så vi får gå typ 200 m för att hämta vatten. Medan jag har en 10L hink på huvudet så tar Oliva 25L. Men jag gör framsteg, nu kan jag lyfta upp och ner hinken själv, och jag blir inte alls lika blöt som första gången, fast jag använder fortfarande locket och håller med händerna, till skillnad från de riktiga afrikanska invånarna.

Skolorna denna vecka har varit som väntat, det vill säga inte som planerat. Enligt vad som är bestämt ska ja ha lektion under ett visst tema, nu har vi balans och koordination, och veckan därpå ska läraren göra sak samma fast på sitt sätt. Denna vecka var det då lärarens tur att ha lektionen, men INGEN hade det, de hade inte förberett eller var inte där. Plan B var välanvänd, får väl förbereda en plan C för nästa vecka.

Vad det gäller Sport committeen så hade vi ett mycket bra möte i går. Klart det kunde ha varit bättre om vi börjat i tid, alla var där och alla var aktiva. Men ändå, vad resultatet blev var positivt och bättre än vad jag hade väntat mig. Ger visserligen mig en del jobb under veckan för att förbereda ett viktigt möte med alla stakeholders, kommunen och idrottsorganisationer här i kring för att bestämma deras stadgar. Det var inte direkt vad jag hade väntat mig, eftersom de inte har några som helst regler nu. Så går de och slår på stort, men känns fel att bromsa när det blev sådan fart på dem? Men kunde gå från mötet med ett leende, för som facilitator var jag mycket nöjd efter vad gruppen hade åstadkommit. Tilläggas kan också att jag hade bara förberedd lite ämnen för brainstorming, sedan var ordet deras. Fortsättning följer, det ska kommas ihåg att detta var bara det första steget, det är långt kvar innan mitt mål är uppnått.

I onsdags kollade jag på fotbollslaget här utanför när de hade träning, KBC. Tro inte att KBC står för Kwarung Ball Club, det är Kwarung Ball Chickens. Kan konstatera att vi klagat över b-plan på Vallen, i jämförelse med den här utanför så är den i toppskick. KBCs plan är en av de finare här om kring, den har faktiskt mestadels gräs. Dock har den nästan en sluttning som parkeringen på vallen, några stigar som korsar och ett antal högar av åsnebajs. Inte heller har målen några nät eller att det finns något staket runt, kanske därför jag såg väldigt få avslut under helplansspel och istället spelare som höll bollen inom laget?

En annan sak som verkligen fick en att vakna upp var i veckan när syster Oliva talade om för mig att hon skulle ha prov i skolan nästa dag. Provet var på att skriva e-mail. Snacka om att vi vuxit upp i två olika världar. Men hon säger också att hon är en av de bättre i klassen, för det är en del som inte ens fattar hur man sätter på eller stänger av datorn. Var jag kanske 7-8 år när jag lärde mig detsamma som de nu lär sig på collage?

Redan nu är schemat för nästa vecka fullspäckat;
Måndag: inbjuden att hålla i lektion med Grade 11 på en av skolorna här, efter det blir det att tvätta och planera för lektionerna i veckan, eventuellt blir det att suppota uppstart av rugbyträning, på kvällen blir det möte med sports committeen.
Tisdag: Makgoklo på dagen sedan under eftermiddagen kan ja ju gissa på att det blir lite uppföljning för planing av de ”event och torunament” som ska hållas i september på grund av att vi inte blev färdig på måndagen.
Onsdag: Sesalong på dagen och på kvällen blir det träna KBC.
Torsdag: Matjeketlane på dagen och på eftermiddagen är det möte med sports committen (ja de har möte två gånger i veckan).
Fredag: åker med Helen Franz till Polokwane för danstävling, efter det bär det av till Makhado för att möta Leonie och Kjell-Kristian.
Lördag och söndag: ska spenderas i Soutpansbergen, ska bli spännande att få lite tid att utforska den sydafrikanska naturen!

Måste även tillägga att nu närmar sig sommaren här, bara den senaste veckan har det varit stor skillnad. De varma dagarna gör att nätterna också blir varmare, så från att förra veckan sovit med underställ och två filtar och ett lakan sover jag nu i trosorna med bara lakanet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar